Σελίδες

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 28 September 2012

Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και οι επεμβάσεις

Ποιος παίρνει τώρα σειρά στη Μέση Ανατολή; Οφθαλμοφανώς η Συρία, με φόντο το Ιράν και τον φυσικό του πλούτο. Είναι, όμως, αυτό το τέλος;
Ποια θα ‘ναι η απάντηση, αλήθεια, του οποιουδήποτε απλού ανθρώπου, στο τι είναι εκείνο που χαρακτηρίζει την καθημερινή ζωή του; Τι είναι εκείνο που νιώθει να επικρατεί στο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και άλλο περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζεται και αγωνίζεται;
Αναμφίβολα πιστεύω πως η απάντησή του θα ‘ναι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που νιώθει σε όλους τους τομείς. Μια ανασφάλεια την οποία προκαλεί η πρωτοφανής επιθετικότητα, μα και η αποθράσυνση των δυνάμεων του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού. Μια επιθετικότητα που επηρεάζει τον κόσμο όλο, αλλά και τη ζωή του καθενός μας χωριστά.
Που θέτει συνεχώς υπό ερωτηματικό το κατά πόσο θα 'χουμε δουλειά, για τη συντήρηση της οικογένειάς μας την αύριον ημέρα. Για το αν η κρίση αξιών, μα και της οικονομίας, δεν θα 'χει σαν αποτέλεσμα, τα όσα έχουμε πετύχει με ιδρώτα και κόπο, να μην είναι και αύριο εκεί.
Για το αν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών θα μας επιτρέψουν να 'χουμε κι αύριο πατρίδα. Έστω ακόμα και μισή, αφού να την επανενώσουμε δεν έδειξαν να έχουν διάθεση να μας αφήσουν. Που θέτει συνεχώς υπό ερωτηματικό το αν ο πλούτος που η πατρίδα έχει, είτε αυτός είναι φυσικός είτε τον δημιούργησε ο λαός της συλλογικά, θα εξακολουθήσει να 'ναι κτήμα του και δεν θα του τον πάρουν.
Πώς, αλήθεια, μπορεί κάποιος να νιώθει, σαν βλέπει να κατηγορείται το Αφγανιστάν για τρομοκρατία, και τόσα χρόνια μετά την αδικαιολόγητη επέμβαση, ο τρόμος απλά να σκορπιέται ακόμα πιο πολύ από εκείνους που επέμβηκαν; Πώς, όταν κατηγορούσαν το Ιράκ για παράνομους εξοπλισμούς και αποδείχτηκαν να ψεύδονται, τόσα χρόνια μετά την επέμβασή τους καταπατούν ακόμα την ανεξαρτησία του;
Πώς, με παρόμοιους ισχυρισμούς, επέμβηκαν και στη Λιβύη και την Αίγυπτο, εκθρονίζοντας τους πρώην συνεργάτες τους αυταρχικούς ηγέτες, και βάλανε στη θέση τους νέες μαριονέτες για να τους υπηρετούν; Το μόνο δε που έχουν πετύχει, είναι να φέρουν τον εμφύλιο σπαραγμό και την καταστροφή.
Και πώς ακόμα, για 38 τώρα χρόνια, κλείνουν τα μάτια και κάνουν πλάτες στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, αγνοώντας τον αποδεκατισμό των Τουρκοκυπρίων από την ίδια τους τη "μητέρα" και την αντικατάστασή τους με εποίκους, παράλληλα με τον εκτοπισμό τόσων χιλιάδων Ελληνοκυπρίων και καταπάτηση της γης τους;
Κι αυτά γίνονται μόνο στη δική μας περιοχή. Αλλού στον κόσμο; Στην Άπω Ανατολή, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική; Σαφώς, όμως, παντού υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Καταστρέφεται οπλισμός και πωλείται νέος στους νέους πελάτες (κυβερνήσεις). Καταστρέφεται η οικονομία των χωρών αυτών και στη συνέχεια επενδύονται τα δικά τους κεφάλαια για ανάπτυξη (βλέπε εκμετάλλευση). Το πιο βασικό, όμως, που είναι και ο στόχος ο αρχικός, σφετερίζονται τον φυσικό πλούτο των χωρών αυτών, κερδίζουν, και από την άλλη θέτουν τις οικονομίες των χωρών αυτών υπό συνεχή και ανηλεή έλεγχο, σε βάρος των λαών τους.
Και τώρα; Ποιος παίρνει τώρα σειρά στη Μέση Ανατολή; Οφθαλμοφανώς η Συρία, με φόντο το Ιράν και τον φυσικό του πλούτο. Είναι, όμως, αυτό το τέλος; Σίγουρα όχι. Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος, που σαν συνειδητοποιημένοι πολίτες έχουμε καθήκον, όχι απλά να θέλουμε Ειρήνη και Δικαιοσύνη, μα να αγωνιζόμαστε γι΄ αυτά. Σε αυτό θέλουμε να συμβάλει και η επικείμενη τριμερής συνάντηση των κινημάτων Ειρήνης της Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας.
Η επιδίωξη, ταυτόχρονα, για Δημοκρατία και Πρόοδο να μην ξεχνούμε πως είναι κάτι που πρέπει από μόνοι τους οι Λαοί να το πετύχουν. Οι επεμβάσεις, άλλους εξυπηρετούν και βολεύουν. Αυτό καθόλου δεν αντιφάσκει με την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Γιατί, όπως είπε κι ο ποιητής, κανένας δεν είναι νησί, δεν είναι μόνος του στον κόσμο. Ούτε και ξέρεις ποιος είναι ο επόμενος, για τον οποίο θα κτυπήσει η καμπάνα.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΣΚΟΡΔΗΣ
Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης

http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/526952
27/9/12 

No comments:

Post a Comment

Blog Archive